Barion Pixel

Lámpák

Bögrék, csészék

Vázák, kaspók

Kerámia szettek

Szilkék, kiöntők

Tálak , tálkák

Akciós

Magamról Hogyan készül? Szállítás és fizetés Kapcsolat Szolgáltatások Adatvédelmi tájékoztató Általános szerződési feltételek

Hogyan készül?

A fazekasság , kerámia készítés egy rendkívül összetett folyamat,ahol minden stádiumban akadnak nehézségek, hibák, melyeket kizárólag kísérletezéssel lehet feltárni, kiküszöbölni. Emiatt ez a szakma valóban egy élethosszig tartó kísérletezés az anyagokkal. Használati és dísztárgyakat egyaránt készítek, hagyományos fazekas agyagból és fehérre égő kőcserép agyagból egyaránt. Minden termékemet kézzel korongozom, melyek száradást követően elsőként egy biscuit égetésen esnek át 950 C fokon, majd mázazást kővetően újabb 24 órát töltenek a kemencében , ezúttal 1050 C .illetve magastüzű máz használatakor 1200 C fokon. Ezek az égetések biztosítják a termékek vízhatlan tulajdonságait. Az áruházban megtalálható termékek személyes fejlődésem folyamatát nagyon jól tükrözik. Hétről hétre alakulnak, finomodnak, csiszolódnak a darabjaim, amit kizárólag az agyag iránti szeretetnek köszönhetek . Sokaknak kedvét szegi a csalódás, melyet a korongozás kezdeti nehézségei okoznak, viszont a lelkesedés, és a kitartó gyakorlás idővel meghozza a várt eredményt. Kézműves mivoltukból adódóan egy-egy terméken előfordulhatnak szépséghibák, melyek nem számítanak a kerámia készítés tipikus értelemben vett hibáinak. Kérem tisztelettel a vásárlóimat , hogy ennek tudatában vásároljanak!

1

Korongozás

Az agyag megválasztásával és megfelelő előkészítésével, átgyúrásával kezdünk csak hozzá a korongon való formázáshoz. A korongozás a fazekasság legizgalmasabb , és egyben legnehezebben elsajátítható része, mely igen komoly fizikai erőnlétet igényel. Mindemellett egy igazán relaxáló hatással bíró tevékenység , melynek jótékony hatásai az élet egyéb területeire is hatással vannak . Az elektromos korong a magas percenkénti fordulatszámával teszi lehetővé, hogy egy gombóc agyagból kezünk, és ujjaink segítségével henger alakú formákat hozzunk létre. Legfontosabb első lépése a gombóc középre helyezése, és annak középen tartása a teljes folyamat alatt, úgy,hogy eközben ujjaink segítségével a henger alakú formánk falát húzzuk föl ,és vékonyítjuk azt. Ha már rendelkezünk kellő gyakorlattal, és ismerjük az anyagot, mellyel dolgozunk, csak a képzelet szab határt a végeredménynek.A kikorongozott termékek bőrkemény állapotában utólagos munkálatokat igényelnek,mint az edények aljának felszegése, fenékszög kialakítása, illetve bögrék fülezése.

2

Biscuit égetés

A formák száradást követően kerámia égető kemencébe kerülnek, ahol legalább 950 C véghőfokon 24 órát töltenek, . Ennyi időt vesz igénybe a kemence felfűtése, illetve annak biztonságos hőfokon történő nyitása. Az égetési folyamat során távozik az összes kötött víz az cserépből, veszíti porózusságát. Minél nagyobb hőfokon történik az égetés, annál tömörebbé , és vízhatlanná válik az edény.

3

Mázazás, mázas égetés.

Miután az edények első égetésükön átestek megvárjuk a teljes lehűlésüket, majd következhet a máz felvitele. A máz önmagában egy por állagú anyag, melyet vízzel hígítva hozunk használható állapotba. Kiégetése igen bonyolult fizikai , és kémiai folyamatok sorozata, ahol három tényezőt kell szem előtt tartanunk, az agyag típusát, a hozzá illő mázat, és a mindkettőhöz ideális hőfok megtalálását. Mázas égetés során szem előtt kell tartanunk a máz olvadási pontját, és a cserép hőtágulását egyaránt. Az alacsonytüzű mázakat 1050 C fokon, míg magastüzű mázakat 1220 fokon égetem. Ez a folyamat kerámia készítés legnehezebb része , ahol a legapróbb hiba is az edény haszánlhatatlanságához vezet. Érdemes már a korongozás pillanatában előre megtervezni a teljes munkamenetet.Az agyag megválasztásakor már tudnunk kell milyen mázat (színt) szeretnénk, és azt mekkora hőfokon fogjuk majd elérni. A végeredmény még így is zsákbamacska ,melynek kilétére 24 órát kell várakoznunk. Saját tgermékeim készítéséhez jó minőségű anyagokat használok, melyek már magastűzű mázzal égethetők.

4

Bögre formák

Saját bögréimet tesztelve megvannak a kedvenc formáim, melyek a legkényelmesebbek fogásra, és használatra egyaránt, viszont idönként eltérek a már megszokott formavilágomtól , és készítek valami újat.

Iratkozz fel hírlevelemre és értesülj azonnal az egyedi ajánlatokról!

Kosár

Nettó

- Ft

Összesen

- Ft

A kosara üres.

Kosárban